Qui som?

Eol Serveis Girona & Edicions del Reremús

Eol Serveis Girona, S.L. és una empresa professional especialitzada en el camp de l’educació en el temps lliure i la gestió de projectes esportius, culturals i educatius. Paral·lelament, d’acord amb la vocació pel fet educatiu integral, s’ha iniciat una nova vessant en el sector de l’edició.

A priori, es podria pensar que una empresa de serveis educatius no té res a veure amb el món de l’edició i la literatura, però el seu lligam és fort, estret i indispensable. Treballar per una educació integral requereix més que mai d’una aposta per la literatura, la lectura i l’escriptura.

L’home és un ser social que depèn principalment de l’ús de la paraula, és a dir, del llenguatge. I la manera més senzilla d’aprendre’l (a banda de la de la transmissió oral) és mitjançant la lectura la qual ens ofereix un trajecte més ric, imaginatiu i segur. En la mesura que siguem capaços de millorar en l’ús del llenguatge podrem esdevenir més lliures i, segurament, més feliços. Sense obviar un fet cabdal: el domini del llenguatge possibilita que l’home pugui ser menys manipulat. Per altra banda, la literatura és el millor estímul per a la creativitat, la imaginació i la participació.

Treballar per una educació integral requereix més que mai d’una aposta per la literatura, la lectura i l’escriptura.

Assenyala Byung-Chul Han, filòsof, que de la mateixa manera que la impremta va sacsejar el món, “alguna cosa semblant passa avui amb el mitjà digital. Ens programen de nou a través d’aquest mitjà recent, sense que captem del tot el canvi radical de paradigma. Coixegem sota el mitjà digital el qual canvia decisivament la nostra conducta, la nostra percepció, les nostres sensacions, el nostre pensament, la nostra convivència. Estem embriagats amb el mitjà digital, sense que siguem capaços de valorar del tot las conseqüències d’aquest embriagament. Aquesta ceguesa constitueix la crisi actual” 1

Però el nostre és un país amb un baix índex de lectors. L’ús de les noves tecnologies en el temps d’oci aparta la literatura a un segon o tercer pla, en el millor dels casos. Paradoxalment, en el temps amb més recursos destinats a la lectura (una xarxa basta de biblioteques, noves tecnologies aplicades a la literatura i una infinitat de programes i projectes públics i privats) és quan hi ha un número més baix de lectors.

1 Han, Byung-Chul (2018): En el enjambre. Ediciones Herder.

L’objectiu principal és el d’apropar les idees als lectors: idees noves, idees antigues, idees sense complexes, idees lliures, idees rares.

Edicions del Reremús no pretén sacsejar el món ja que ni podem fer-ho sols ni en tenim la capacitat. En tot cas, estem decidits a afegir el nostre granet de sorra a les institucions, entitats i persones que vetllen per la literatura (la cultura) i la dinamitzen. Edicions del Reremús és una editorial saltenca, catalana, universal i independent. Naixem a Salt, una ciutat amb un fort component social. El seu teixit és complex, difícil i, en algunes ocasions, problemàtic. Però nosaltres hi percebem oportunitats, llibertat i futur. Per aquesta raó, els nostres llibres es publiquen amb il·lusió, esperança i sense lligams econòmics de cap tipus.

L’objectiu principal és el d’apropar les idees als lectors: idees noves, idees antigues, idees sense complexes, idees lliures, idees rares. Volem que la literatura sigui el vehicle que ens condueixi a la llibertat de pensament. No pretenem publicar per aconseguir guanys econòmics, volem publicar per aconseguir guanys socials.

Ens hem proposat publicar el que ens agrada i ens fa feliços. Autors catalans com estrangers, autors locals com universals. Sobretot, busquem textos antics de pensadors vigents per tal de recuperar les seves paraules i posar- les al servei de les persones. L’assaig, el pensament i la crítica esdevenen els eixos bàsics de les nostres publicacions, però també ho serà la narrativa, la poesia i el teatre.

Les publicacions que vegin la llum ho hauran fet després d’una tasca de recerca de textos severa, quan s’escaigui de traduccions sinceres i d’una cura exhaustiva en l’edició, on l’art hi jugarà un paper rellevant. Els nostres llibres van acompanyats d’il·lustracions pensades i madurades amb el text per tal de fer-los més sensibles i comprensius. Tot està pensat per jugar a favor d’aquesta eina tan bàsica i, a la vegada, tan meravellosa.

Diu un proverbi àrab que “un llibre és com un jardí que es porta a la butxaca”. Ciceró va deixar escrit que “una llar sense llibres és com un cos sense ànima”. Edicions del Reremús desitja llars animades, butxaques farcides de somnis i persones lliures.

INSTAGRAM

Deixa un comentari