1895

Portbou Maçònic

Aurora, Migdia i Ocàs de la lògia Progreso Portbouense, 1885-1897. Roger Olivella i Pujol

Portbou és un poble que va néixer amb la modernitat, amb el pas del ferrocarril per aquesta vall, quan el primer tren va passar per la primera estació de Portbou el 20 de gener de 1878, abandonant l’agricultura i la ramaderia per abraçar una economia basada en la duana i el trànsit internacional de mercaderies i passatgers. La maçoneria a Portbou va tenir moments d’esplendor i decadència, que se situen entre 1885 i 1897. Els principis que estructuren la maçoneria van entrar per la frontera per influència de la francmaçoneria del país veí i es consolidaren a Figueres, a la lògia La Luz de Figueres, de la qual va néixer la lògia Progreso Portbouense, inspirada en les idees del progrés i la modernitat que van donar alè a la vila de Portbou.

            L’estudi dels papers trobats al Centro Documental Memoria Histórica Archivo de Salamanca ha permès a Roger Olivella escriure aquest estudi que va ser el  guanyador del primer premi de la tercera edició dels Premis Literaris Rossend Arús del Gran Orient de Catalunya, Barcelona, 2017.

Portbou Maçònic és una plaquette de 44 pàgines editat conjuntament amb l’Associació Passatges de Cultura Contemporània de Portbou.