Henry David Thoreau (Concord, 12 de juliol de 1817-Concord, 6 de maig de 1862) fou agrimensor, naturalista, conferenciant, fabricant de llapis, assagista i un dels pares fundadors de la literatura estatunidenca.

Va estudiar a Harvard, va voler ser mestre i fundà una escola amb el seu germà John, però el seu veritable ofici, com ell va assegurar-se de recordar, era el d’”inspector de ventades i diluvis”. Va ser empresonat quan va negar-se a pagar els impostos degut a la seva oposició a la guerra de Mèxic i a l’esclavitud als Estats Units. D’aquesta experiència neix l’assaig Desobediència Civil on proposa la insurrecció davant l’estat i la no-violència que tant va influir a figures com Lev Tolstoi, Mohandas Gandhi i Martin Luther King. Però sobretot és conegut per Walden o la vida als boscos, un llibre on sintetitza les seves reflexions al voltant de la vida senzilla en contacte amb la natura a l’estany de Walden, on va estar-hi dos anys a partir del 4 de juliol de 1845.

Els llibres, articles, assaigs, diaris i poesies omplen més de vint volums. Entre les seves contribucions més importants, es troben els seus escrits sobre la història natural i la filosofia, en què anticipa l’ecologia i la història mediambiental, dues de les fonts de l’ecologisme i la teoria del decreixement contemporanis. Una vida intensa i prolífica que es va truncar amb tan sols 44 anys.

Thoreau va morir el 6 de maig de 1862 degut a les complicacions derivades d’una antiga tuberculosi. Instants abans la seva tia Louisa li va preguntà si ja havia fet les paus amb Déu. La seva resposta va ser: “no sabia que ens havien barallat”. Les dues últimes paraules que va poder pronunciar van ser “ant” i “indi”.

Va ser enterrat a la parcel·la de la família Dunbar i, posteriorment, va ser traslladat amb els altres membres difunts de la seva família al cementiri Sleepy Hollow de Concord, Massachusetts.

LLIBRES PUBLICATS
Nit i Llum de Lluna - Henry David Thoreau

Nit i llum de Lluna

Nit i llum de Lluna és un dels textos menys coneguts de Thoreau, però també n’és un dels més significatius per com concep l’oposició entre la natura i la societat, a més dels nombrosos temes que, com de costum, planteja de manera tangencial. És interessant tant la relació entre allò natural i allò civil com la reflexió que dedica a la confusió entre el nou i el vell, el que es construeix i el que es destrueix que, com explica en el text, a la nit, sota la llum lunar, es confon.

Excursions Henry David Thoreau Edicions Reremús Salt 2021 Llibres

Excursions

Alguns dels assajos de Thoreau amb el títol d’Excursions. L’edició recollia, a banda d’una breu biografia de l’autor a càrrec de Ralph Waldo Emerson, els següents nou assajos: Natural History of Massachusetts, A Walk to Wachusett, The Landlord, A Winter Walk, The Succession of the Forest Trees, Walking, Autumnal Tints, Wild Apples i Night and Moonlight. La present publicació recull els cinc assajos d’Excursions que encara no havien estat traduïts al català: Història natural de Massachusetts, Excursió al mont Wachusett, Una excursió d’hivern, Els colors de la tardor i Les pomes silvestres.