El Reremús és una petita riera que fa de límit entre Salt i el poble veí de Bescanó. Tan aviat té aigua corrent com resta seca, però la seva empremta és sempre visible i present malgrat la gent no en fa esment ni la recorda. Hi ha autors saltencs, com Salvador Sunyer, que n’han escrit fins i tot poemes i l’han treta de l’anonimat.

Ara, tot prenent el seu nom amb la intenció de reivindicar la seva naturalesa modesta, però alhora com a petit afluent, indispensable per a tot gran riu, neix a Salt Edicions del Reremús, impulsada per Robert Fàbregas i Xavier Piferré per mitjà de la seva empresa Eol Serveis Girona, especialitzada en el camp de l’educació en el temps lliure i la gestió de projectes esportius, culturals i educatius. “No pretenem sacsejar el món, perquè ni podem fer-ho ni en tenim la capacitat. En tot cas, estem decidits a afegir el nostre granet de sorra a les institucions, entitats i persones que vetllen per la literatura, la cultura, en definitiva, i la dinamitzen”, declara Fàbregas.

Edicions del Reremús tindrà clara la seva vocació d’editorial saltenca, catalana, universal i independent, com anuncien, i amb un clar objectiu principal: “Acostar les idees als lectors, idees noves, idees antigues, idees sense complexos, idees lliures, idees rares. Volem que la literatura sigui el vehicle que ens condueixi a la llibertat de pensament”, subratlla Fàbregas.

Per començar, s’han proposat publicar el que els “agrada” i els “fa feliços”, alternant autors catalans, eminentment saltencs o vinculats d’alguna forma al municipi, amb autors universals. L’assaig, el pensament i la crítica esdevindran els eixos bàsics de les publicacions, però també la narrativa, la poesia i el teatre. El primer llibre que es publicarà, als voltants del mes de juny, és un recull d’haikus de Francesca Laguarda i Darna (Salt, 1955), acompanyats per il·lustracions de Nil Perujo, que es titularà Sovint m’aturaria als teus ulls.

Al mes d’octubre, la següent publicació serà una traducció –la primera en català– de Nit i llum de lluna (Into the wild), un dels textos menys coneguts de Thoreau, però també un dels més significatius per com concep l’oposició entre la natura i la societat. En aquest cas les il·lustracions seran obra de Delphine Labedan.

Edicions Reremús funcionarà en règim associatiu cooperatiu i arrencarà amb una vintena de socis que rebran totes les publicacions per mitjà de la subscripció. També es podran comprar els llibres en el portal web, que ja és operatiu.

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1601828-un-brollador-de-llibres.html 

Deixa un comentari