Ralph Waldo Emerson

Filòsof i poeta nord-americà.
Estudià teologia a Harvard i fou ministre de l’Església Unitària a Boston, però se’n separà aviat (1832) per motius de consciència. Es traslladà a Concord, on estudià Kant i, influït també per Carlyle, Wordsworth i Coleridge, els quals havia conegut a Anglaterra (1832-33), es féu capdavanter de l’idealisme transcendental nord-americà. De fet, la seva obra Nature (1836), on proclama la necessitat de viure segons l’esperit i en relació mística amb l’ànima del món, manifestada en la bellesa de la natura i en la incondicionalitat del comportament moral, es considera la base d’aquest corrent filosòfic estaunidenc. Va ser mestre i amic de Henry David Thoreau, Nathaniel Hawthorne, Margaret Fuller, William Ellery Channing o Walt Whitman, entre d’altres.
Del 1840 al 1844 col·laborà en la revista “The Dial” i publicà diversos assaigs: Essays (1841 i 1844). El seu tarannà poètic, que travessa tota la seva obra, es manifesta específicament en els reculls lírics Poems (1847) i May-Day and Other Pieces (1867). De les seves obres cal destacar també Representative Men (1850), English Traits (1856) i The Conduct of Life (1875).

LLIBRES PUBLICATS
Natura - Ralph Waldo Emerson

Natura

Les històries de la filosofia expliquen que Ralph Waldo Emerson (1803- 1882) és el primer filòsof nord-americà i associen el seu nom al moviment transcendentalista que es va bastir al seu voltant, de manera que la seva obra, com la del seu deixeble Thoreau, s’identifiquen amb el tarannà espiritual, individualista i vitalista que tòpicament estaria a la base de la construcció dels Estats Units en tant que país de frontera. Però aquesta és una visió en bona part reduccionista, perquè si avui es llegeix els transcendentalistes és, sobretot, per la seva aportació a l’ètica ecològica i per la seva crítica al reduccionisme cultural. El transcendentalisme va ser, molt possiblement, la primera filosofia de plein-air i d’optimisme progressista que va conèixer Occident des dels temps d’Epicur.

ALTRES AUTORS